top of page

Succesvol Nieuwjaarsconcert 2018

Op zondag 21 januari was Jeanny Wouters aanwezig bij ons nieuwjaarsconcert. Zij schreef onderstaand verslag in "Ons Weekblad".


Nieuwjaarsconcert Muziekvereniging Ulicoten goed bezocht

De tribune in de grote zaal van de Bremerpoort was helemaal vol zondag 21 januari tijdens het nieuwjaarsconcert van de Drumband, Percussiegroep Afslag Ulicoten en de Brassband. Samen vormen deze de Muziekvereniging Ulicoten (MVU). Het was een afwisselend concert, met jeugdige muzikanten en ervaren spelers, swingende en spannende muziek, bijzondere geluidseffecten, filmbeelden van de windhoos, Eric Boeren was de speciale gast die een eigen gecomponeerd nummer toelichtte. Kortom... zeer de moeite waard. Resi van Gils heette iedereen van harte welkom iets na tweeën en kondigde de Drumband als eerste aan. 9 Jongens en meisjes stonden achter het gordijn te wachten, een beetje zenuwachtig voor dit optreden en dat gold volgens Resi vooral voor Tim en Tijmen, de jongste nieuwe leden. Alvorens de Drumband aantrad dankte Resi nog gemeente, donateurs en alle anderen die de vereniging steunen in welke vorm dan ook.

Drumband Ulicoten

Appeltjes en peertjes

Wouter de Winne is de dirigent van de Drumband en hij gaf tekst en uitleg bij elk muziekstuk dat ze speelden. De kinderen leren muziek met 'appeltjes en peertjes' en ze begonnen daarom met een marsje getiteld De Fruitmand, geschreven door Wouter zelf. Bij het volgende nummer Klabats gingen ze aan de slag met bongo's, tombs en de dikke bas. Daarna riep Wouter de mensen in de zaal op om een dansje te wagen, want het nummer Swing it! leende zich daarvoor uitstekend. "Er is hier voor nog plaats genoeg om te dansen." Family Time was het laatste nummer dat de Drumband bracht, speciaal voor alle familieleden die vandaag waren komen kijken. De dirigent dirigeerde staand achter een drumstel. Het jongste lid had even moeite de juiste stokken bij de juiste trom bij de hand te hebben, maar gelukkig was er iemand om hem daar op te wijzen. Samen stonden ze netjes op een rij om te buigen voor het publiek, en de blije snoetjes spraken boekdelen: heel rustig verlieten de jonge muzikantjes daarna de zaal.

Percussiegroep "Afslag Ulicoten"

Verbeelding

Percussiegroep Afslag Ulicoten staat eveneens onder leiding van de enthousiaste Wouter de Winne en zij stelden op voor hun deel van het concert, dat begon met een mars Barracuda genaamd. Alle trommels moesten eerst wel 5 centimeter hoger worden gezet! Het tweede percussiestuk was getiteld The Spanish Armada en de dirigent legde uit dat het over een zeeslag ging en vroeg eenieder zijn verbeelding te laten spreken. Met de bijgeleverde geluidseffecten was dat niet moeilijk: je hoorde kettingen rammelen, schrapende drumstokken, brushes, een windgong en de trommels werden met zwarte doeken bekleed om omfloerst te klinken. En er was zelfs een scheepsbel! Dan volgde een swingend nummer Discostarter, waarbij Wouter de Winne opnieuw uitnodigde tot een dansje. Na elk nummer wisselden percussionisten van plaats en instrument, en om te zien is percussie echt heel boeiend. Wrong Bullfight was de titel van het volgende nummer en ook hierin waren Spaanse roots te horen. Net als handgeklap en een gezamenlijk 'olé'. Er werd afgesloten met een dansbaar nummer: Dancing on the rocks, maar het publiek liet zich niet verleiden.

Brassband Ulicoten

Filmbeelden

Na de pauze was het podium vol gezet met stoelen voor de leden van de Brassband en hun koperen instrumenten glommen prachtig in de speciale belichting. Wim Sas is dirigent van de Brassband in Ulicoten en voor elk nummer verzorgde hij de aankondiging. Dit deel van het concert begon met Glory Fanfare van Otto M. Schwarz. Gevolgd door een spannend verhaal: Nosferatu. Het verhaal van de vampier die wordt bevrijd door een avonturier en ook hier veel geluidseffecten wat ervoor zorgde dat het klonk als een spannend verhaal, met veel tempo en volume wisselingen. "In een land ver van hier, zocht een man naar een schat" zo klonk het door de Bremerpoort, gevolgd door het geluid van stromend water, ketting gerammel, en de Brassbandleden die in koor riepen "Nosferatu" gevolgd door gegil en een luide kreet: aaargh. Het meisje achterin, "ons Els" aldus de dirigent, had het er maar druk mee met alle special effects, maar zij werd net als alle muzikanten beloond door een extra lang applaus vanuit de zaal.

The Golden Lady was het eerste stuk dat Wim Sas met de Brassband instudeerde, en in die tijd telde het muziekgezelschap maar 1 vrouwelijk lid, Corine Graafmans, vertelde de dirigent. Hij vertelde kort hoe het Corine vergaan was, en dat het stuk uit het repertoire ging maar vorig jaar, toen zij trouwde, opnieuw gespeeld werd. Corine kreeg de bijnaam Golden Lady en ter ere van haar stond het stuk nu opnieuw op het programma. Het werd gevolgd door Carrickfergus, een plaatsje in de buurt van Belfast. Met een solo door Aad van Holst op euphonium.

Voor het stuk 'Windhoos' was de componist ervan, Eric Boeren, afgereisd naar Ulicoten. Hij vertelde over zijn herinnering aan de windhoos, zoveel jaren geleden (1967). Moeder riep hem naar binnen en achteraf gingen ze kijken wat er allemaal vernield was. Dat is terug te horen in het stuk. "Het huis van Jaakske Meeuwesen werd opgetild en vernield, verdwijnt helemaal. En aan het eind wordt weer feest gevierd, zo herinner ik mij Ulicoten" aldus de bekende jazzmusicus die na zijn schooljaren in Ulicoten koos voor een professionele carrière in de muziek. Bij het muziekstuk werden filmbeelden geprojecteerd, samengesteld door John Tielemans, naar aanleiding van de film gemaakt in Chaam ter herdenking aan deze regionale ramp.


Bewerkingen

Jef Sas is de neef van dirigent Wim Sas en hij arrangeerde de laatste twee nummers van het concert, op hele speciale wijze. Het eerste muziekstuk Sarie Marais, het Zuid Afrikaanse volkslied, werd in diverse stijlen en tempi gespeeld, met een solo van Tariq Lanslots. Ook het stuk Bayrische Trompet, van oorsprong een polka, werd door Jef Sas bewerkt in James Last stijl met een hoofdrol voor de cornetsectie.

Na het lang durende applaus nodigde dirigent Wim Sas eenieder uit voor een volgend concert in Ulicoten, op 31 maart. Dan komt de beroemde trompettist Bert Van Thienen spelen met de Brassband.

Het slotnummer van het concert was een combinatie van de Percussiegroep en de Brassband getiteld Drumfonia, gecomponeerd door Wim Laseroms. En daarna waren er bloemen voor de dirigenten en de ladyspeaker. Een bierpakket voor Eric Boeren. En er werd nog even aandacht gevraagd voor het jubileum van de Percussiegroep Afslag Ulicoten; zij vieren op 26 en 27 oktober hun 25-jarig jubileum getiteld Zilverslag. En op 16 juni organiseert MVU de competitie om de titel 'Sterkste Man van CUBAR'.

(Jeanny Wouters)


Voor meer foto's....kijk bij foto's!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page